Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Вживати дикорослі гриби не рекомендовано особливо вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати дикорослими грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними в промислових умовах, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння дикорослими грибами
Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення; • підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
- За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння дикорослими грибами
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ
Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях. Як збирати дикорослі гриби, щоб уникнути отруєння:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте дикорослі грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас, поблизу промислових підприємств чи на радіаційно або хімічно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Як готувати дикорослі гриби, щоб уникнути отруєння:
- Не вживайте сирих грибів.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
- Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Увага! Якщо після споживання дикорослих грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте “швидку медичну допомогу”. Не викидайте залишки грибів – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
У ВЕРЕСНІ В УКРАЇНІ ВІД ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ПОСТРАЖДАЛО 11 ДІТЕЙ (за даними на 30.09.2022)
За даними Центру громадського здоров’я у вересні поточного року в Україні зареєстровано 24 випадки отруєння дикорослими грибами. Постраждало 13 дорослих та 11 дітей, з них 2 дитини померло.
Найчастіше причиною отруєння стає вживання страв та консервації з рядовкою, підосичниками, опеньками, сироїжками, маслюками, дикорослими печерицями та гливами, невідомими дикорослими грибами. Протягом вересня 2022 року отруєння дикорослими грибами були зареєстровані у Київський, Херсонській, Вінницькій, Запорізькій, Полтавській, Івано-Франківській, Черкаській, Львівській, Одеській, Закарпатській та Кіровоградській областях